Szukaj znanych osób

Paul van Dyk

Paul van Dyk

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 554
Ocena: brak ocen

Paul van Dyk (urodzony 16 grudnia 1971 w Eisenhüttenstadt) - niemiecki DJ i producent muzyczny.

Światowej sławy DJ i producent Paul van Dyk urodził się w Eisenhüttenstadt we wschodnich komunistycznych Niemczech. Paul słuchał zachodniej muzyki takich wykonawców jak The Smiths i New Order przez radio. Po zburzeniu muru berlińskiego i otwarcia się nowych wyzwań muzycznych zaczął odkrywać nową muzykę. Jakiś czas po tym wydarzeniu stworzył swój pierwszy remiks i zagrał w legendarnym klubie Tresor. W 1992 nagrał swój pierwszy vinyl z Cosmic Baby "Visions of Shiva", a rok później wydał pierwszy album „45 RPM”. Od tego czasu szybko zdobył uznanie w świecie muzyki trance i systematycznie pojawia się na największych imprezach od Meksyku poprzez Londyn, Tokio do Sydney. W 2003 roku nagrał ścieżkę dźwiękową do meksykańskiego filmu „El Manuel Del Zurdo” za którą został nominowany do nagrody Meksykańskiej Akademii Filmowej. W roku 2005 został uznany za najlepszego DJ-a przez DJ Magazin. Aktualnie Paul Van Dyk jest rezydentem renomowanych klubów: "Twilo" w Nowym Jorku, "Gatecrasher" w Sheffield oraz w klubie w Berlinie.

Bez żadnego wsparcia reklamą lub jakąkolwiek promocją natychmiast wylądował na pierwszym miejscu listy klubowych przebojów. W roku 1993 van Dyk zmixował kawałek Humate'a - "Love Stimulation", który został klubowym numerem jeden. Na tym się nie skończyło. W tym samym roku nagrał swój pierwszy album zatytułowany "45 RPM (Remixes per Minute)" oraz dawał regularne występy w berlińskim klubie "E-Werk". Przez następnych kilka lat Paul zdobywał popularność i szacunek wśród innych DJ'ów poprzez mixowanie utworów takich sław jak Sven Väth, Curve czy New Order. To było przed wydaniem jego drugiego albumu "Seven Ways", dzięki któremu zyskał uznanie jako jedna z gwiazd muzyki elektronicznej. W 1999 roku, po 8-letniej współpracy, Paul opuścił swoją pierwotną wytwórnię i razem ze swoimi ludźmi stworzył nową - VANDIT records. W Anglii jego produkcjami zajmuje się label o nazwie DEVIANT records. Wielkim sukcesem van Dyka był wydany w 1998 roku trzypłytowy album "Vorsprung Dyk Technik" zawierający 33 remixy z okresu 1992-98. Na Wyspach kompilacja ta otrzymała status "srebrnej" płyty, osiągając sprzedaż 60 tys. egzemplarzy. Obecnie cały kalendarz Paul'a wypełniony jest podróżami dookoła Świata. Figurują w nim najczęściej miasta: Londyn, Tel Aviv, Meksyk, Nowy Jork i Singapur. Między tym wszystkim Berlin jest zawsze i czeka - jeśli nie dla wywiadów lub miejscowych występów, to dla rodziny i przyjaciół oraz dla wytwórni i występów w stacjach radiowych (np. Radio Fritz). Wydanie "Seven Ways" spowodowało wiele wywiadów z Paulem oraz mnóstwo występów zagranicznych. Album ten znalazł się w liście stu najlepiej sprzedających się płyt. Czytelnicy "DJ Magazine" wybrali "Seven Ways" na album roku. Dopiero w 1998 roku w Anglii został wydany pierwszy album - "45 RPM", a nowszy singiel "For An Angel" zaatakował światowe parkiety. W Anglii przez dwa, a w Niemczech przez cztery tygodnie album utrzymywał się na pierwszej pozycji. Zaistniał również w amerykańskich, australijskich, duńskich, belgijskich oraz skandynawskich listach muzyki dance. Paul był rezydentem w wielu klubach, m.in. w nowojorskim "Twilo", w klubie "Gatecrasher" w Sheffield czy też w kilku klubach berlińskich (np. "Turbine").

4 sierpnia 2007 Paul wystąpił w Poznaniu na Stadionie Miejskim na imprezie Stadium of Sound organizowanej przez My Music.

Nagrody

  • "Best International DJ Award" - 1999, Music Awards w Londynie
  • "America’s Favorite DJ" - 2004, BPM Magazine
  • "Best International DJ, Best Event and Best Music in a Commercial (Motorola) - 2004, Dancestar Awards
  • "Mexican Oscar" - marzec 2004, za soundtrack do filmu Zurdo
  • Najlepszy DJ na świecie - 2005 r., wg. "DJ magazine"
  • Najlepszy DJ na świecie - 2006 r., wg. "DJ Magazine"

Dyskografia

Albumy

  • 1994 45 RPM (Remixes Per Minute)
  • 1996 Seven Ways
  • 1997 Perspective
  • 1998 Vorsprung Dyk Technik
  • 2000 Out There And Back
  • 2001 The Politics of Dancing
  • 2002 Zurdo
  • 2003 Global
  • 2003 Reflections
  • 2005 The Politics of Dancing, Volume 2
  • 2007 In Between (premiera 14 sierpnia 2007)

Single

  • 1994
    • Pump This Party / Pumpin
    • The Green Valley E.P.
  • 1995
    • Emergency (The Remixes)
    • The Greatness Of Britain
  • 1996
    • Beautiful Place
  • 1997
    • Forbidden Fruit
    • Words/Moonlightning
  • 1998
    • For An Angel
  • 1999
    • Another Way
  • 2000
    • Tell Me Why (The Riddle) (feat. Saint Etienne)
    • We Are Alive
  • 2001
    • Columbia EP
  • 2002
    • Animacion (promo)
  • 2003
    • Nothing But You (feat. Hemstock & Jennings)
    • Time Of Our Lives
  • 2004
    • Crush (feat. Second Sun)
    • Wir Sind Wir
  • 2005
    • The Other Side (feat. Wayne Jackson)
  • 2007
    • White Lies (feat. Jessica Sutta)
    • Let Go (feat. Rea)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy