Szukaj znanych osób

Kelly Hu

Kelly Hu

Data urodzenia: 13 lutego 1968 r.

Kategoria: Aktorki Aktorzy

Liczba wyświetleń: 705
Ocena: brak ocen

Kelly Ann Hu (ur. 13 lutego 1968 w Honolulu) - amerykańska aktorka o korzeniach chińskich, hawajskich i angielskich.

Od dziecka interesowała się śpiewem , tańcem oraz sztukami walki. Jako, że jej kuzynka pracowała w Japonii jako modelka, Kelly zdecydowała się iść jej śladami. Jako pierwsza amerykanka o azjatyckich korzeniach wygrała w 1985 wybory miss nastolatek. Pracowała jako modelka w Japonii i Włoszech. W 1987 po przeprowadzce do Los Angeles rozpoczęła karierę aktorską w sitcomie. Ponadto zdobyła w 1987 tytuł roku Miss Hawajów oraz była ścisłą finalistką konkursu na Miss USA.

Wybrana filmografia

  • Bibliotekarz: Tajemnica Włóczni (2004)
  • X-Men 2 (2003)
  • Cradle 2 the Grave (2003)
  • The Scorpion King (2002)
  • Martial Law (1998-2000)
  • Sunset Beach (1997) jako Rae Chang
  • Piątek, trzynastego 8: Jason zdobywa Manhattan (1989)

Ciekawostki

Aktorka użyczyła swojego głosu Visas Marr w grze Knights of the Old Republic II: The Sith Lords.

Linki zewnętrzne


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy