Szukaj znanych osób

Jerzy Radziwiłowicz

Jerzy Radziwiłowicz

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 608
Ocena: liczba gł.: 2

Jerzy Radziwiłowicz
Jerzy Radziwiłowicz

Jerzy Radziwiłowicz (ur. 8 września 1950 w Warszawie) – polski aktor teatralny i filmowy.

Żonaty, ma syna i córkę oraz wnuka.

Do 1996 grał w Teatrze Starym w Krakowie, pracując równocześnie w krakowskiej PWST, gdzie w latach 1981-84 piastował stanowisko prorektora. Od 1998 jest aktorem Teatru Narodowego w Warszawie. W pamięci widzów zapisał się szczególnie jako Mateusz Birkut oraz jako jego syn Maciej Tomczyk w dwóch filmach Andrzeja Wajdy: Człowiek z marmuru i Człowiek z żelaza.

Filmografia

aktor
  • Drzwi w murze (1973) jako Henryk
  • Sędziowie. Tragedia (1974) jako urlopnik
  • Człowiek z marmuru (1976) jako Birkut Mateusz/Maciek Tomczyk, syn Birkuta
  • Dagny (1976) jako drukarz
  • Pani Bovary to ja (1977) jako nieznajomy
  • Bez znieczulenia (1978) jako student Michałowskiego
  • Wsteczny bieg (1978) jako Stefan
  • Po drodze (Útközben, 1979) jako występuje w roli samego siebie
  • Klucznik (1979) jako Jasiek
  • W biały dzień (1980) jako Korab
  • Droga (1980) jako Szymon Pietruszka
  • Z biegiem lat, z biegiem dni (1980) jako Boreński Jerzy
  • Punkt widzenia (1980) jako Jacek
  • Ryś (1981) jako ksiądz Konrad
  • Człowiek z żelaza (1981) jako Maciek Tomczyk, syn Birkuta/Mateusz Birkut
  • On, Ona, Oni (1981) jako Instalator
  • Pasja (Passion, 1982) jako Jerz, reżyser
  • Bez końca (1984) jako mecenas Antoni Zyro
  • Ognisty anioł (1985) jako Ruprecht
  • W zawieszeniu (1987) jako Marcel
  • Biesy (Possédés, Les, 1988) jako Szatow
  • Człowiek z... (1993) jako Reporter
  • Śmierć jak kromka chleba (1994)
  • Sen srebrny Salomei (1994) jako Sawa
  • Zwierzenia nieznajomemu (Ispoved neznakomtsu, 1994) jako Modeste
  • Siódmy pokój (Settima stanza, La, 1995) jako Hans
  • Kamień na kamieniu (1995) jako Szymon Pietruszka
  • Poznań 56 (1996) jako profesor w wagonie
  • Jak zapomnieć o Sarajewie (Si je t'oublie Sarajevo, 1996) jako Samir
  • Czas zdrady (1997) jako Savonarola Girolamo
  • Ostatni rozdział (Air si pur, UN, 1997)
  • Sekretna obrona (Secret défense, 1998) jako Walser
  • Czesława Miłosza historia literatury polskiej (1999)
  • Bill Diamond (Bill Diamond - Geschichte eines Augenblicks, 1999) jako głos Billa Diamonda
  • Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową (2000) jako sołtys
  • Człowiek, jakich wielu (L'homme des foules, 2000) jako Paul
  • Marszałek Piłsudski (2001) jako Sosnkowski Kazimierz
  • Czarna plaża (Plage noire, La, 2001) jako Aktywista
  • Historia Marii i Juliena (Histoire de Marie et Julien, 2003) jako Julien
  • Glina (2003-2004) jako Nadkomisarz Andrzej Gajewski
  • Solidarność, Solidarność... (2005) jako on sam ("Człowiek z nadziei")
  • Opowieści galicyjskie (2006)
dubbing
  • Jan Paweł II (Pope John Paul II, 2005) jako Stefan Wyszyński

Linki zewnętrzne


stub To jest tylko zalążek artykułu biograficznego związanego z filmem. Jeśli możesz, rozbuduj go.
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy