Szukaj znanych osób

Hugo Weaving

Hugo Weaving

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 539
Ocena: brak ocen

Hugo Weaving na premierze filmu Matrix - Reaktywacja (2003)
Hugo Weaving na premierze filmu Matrix - Reaktywacja (2003)

Hugo Wallace Weaving (ur. 4 kwietnia 1960 w Nigerii), australijski aktor filmowy i teatralny. Znany z roli Agenta Smitha w filmie Matrix (1999), a następnie Matrix - reaktywacja i Matrix - rewolucje.

Filmografia

  • 2007: Transformers jako Megatron (głos)
  • 2006: V jak Vendetta jako V
  • 2005: Little Fish
  • 2005: The Myth
  • 2004: Kwaśny smak brzoskwini jako Alan Thatcher
  • 2004: Time Breaker
  • 2003: Po burzy jako Martin Kirby
  • 2003: Matrix - rewolucje jako Agent Smith
  • 2003: Władca Pierścieni: Powrót króla jako Elrond
  • 2003: Matrix - reaktywacja jako Agent Smith 2.0
  • 2002: Władca Pierścieni: Dwie wieże jako Elrond
  • 2001: Żona do wzięcia jako Harvey
  • 2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia jako Elrond
  • 2001: The Old Man Who Read Love Stories jako Rubicondo, dentysta
  • 2000: Magiczna wyprawa jako Bill Barnacle (głos)
  • 1999: Waterproof jako Martin
  • 1999: Matrix jako Agent Smith
  • 1999: Dziwna planeta jako Steven
  • 1998: Babe - świnka w mieście jako Rex (głos)
  • 1998: Przesłuchanie jako Eddie Rodney Fleming
  • 1998: Sypialnie i przedsionki jako Jeremy
  • 1997: True Love and Chaos jako Morris
  • 1996: The Bite jako Jack Shannon
  • 1995: Babe - świnka z klasą jako Rex (głos)
  • 1994: Priscilla, królowa pustyni jako Anthony Belrose / Tick / Mitzi
  • 1994: Exile jako Innes
  • 1993: Niezniszczalny Kelly jako Sir John
  • 1993: Spryciarz jako Jonathan Wheats
  • 1993: The Custodian jako Church
  • 1991: Dowód jako Martin
  • 1990: ...Almost / Wendy Cracked a Walnut jako Jake
  • 1989: Bangkok Hilton jako Richard Carlisle
  • 1988: Dadah Is Death jako Geoffrey Chambers
  • 1987: Pomocnik jako Ned Devine
  • 1986: For Love Alone jako Johnathan Crow
  • 1983: City's Edge, The jako Andy White
  • 1980: ...Maybe This Time jako Student 2

Linki zewnętrzne

Commons
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy