Szukaj znanych osób

Bronisław Cieślak

Bronisław Cieślak

Kategoria: Aktorzy Dziennikarze Politycy

Liczba wyświetleń: 1462
Ocena: liczba gł.: 5

Bronisław Cieślak (ur. 8 października 1943 w Krakowie) - polski aktor (znany przede wszystkim z roli porucznika Sławomira Borewicza w serialu "07 zgłoś się"), poseł na Sejm III i IV kadencji.

Ukończył w 1967 studia na Wydziale Filozoficzno-Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego. Od 1971 do 1990 należał do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej.

W 1968 z powodzeniem rozpoczął pracę jako dziennikarz w Polskim Radiu, potem również w TVP Kraków. Był twórcą wielu programów telewizyjnych. W 1997 uzyskał mandat poselski z listy Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Po raz drugi został wybrany w 2001 z ramienia SLD w okręgu krakowskim liczbą 24 252 głosów. W IV kadencji Sejmu był rzecznikiem prasowym klubu parlamentarnego SLD.

W 2005 i 2007 bez powodzenia kandydował w wyborach parlamentarnych, w 2006 bezskutecznie ubiegał się o mandat radnego Krakowa.

Wystąpił w teledysku rapera Tede "Glokk".

Kontrowersje

24 grudnia 2001 został zatrzymany przez policję podczas jazdy pod prąd ulicą jednokierunkową, odmówił poddania się badaniu alkomatem. Krakowski sąd okręgowy ukarał go za wykroczenie drogowe grzywną i orzekł zakaz prowadzenia pojazdów na okres pół roku. Komisja Etyki Poselskiej uznała jego zachowanie za nadużycie immunitetu.

Filmografia

  • 1976: Znaki szczególne
  • 1976: 07 zgłoś się
  • 1979: Kung-Fu
  • 1979: Wściekły
  • 1986: Złota Mahmudia
  • 1987: Zamknąć za sobą drzwi
  • 1991: Latające machiny kontra Pan Samochodzik
  • 1993: Bank nie z tej ziemi
  • 1999: Świat według Kiepskich
  • 2003: Tak, czy Nie
  • 2006: Mrok

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy